keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Aivan outo sanajärjestys


Tilasin Amazon.com:sta oheisen kielioppikirjan, joka tuli postitse aika vikkelää. Kävin ensin nuuskimassa Suomalaisessa, ja edullisemmalla sain sen ulkomailta. Niin se vaan on.

Japanin kielen sanajärjestys on niin outoa, että sen takia se jää mieleen.

Esimerkiksi joku kysyy, "usein kirjastossa käytkö", vastaus: "videokasetteja paljon kirjastossa on koska".

Toinen outo juttu on, että ei käytetä teitittelyä eikä sinuttelua. Tai, kyllähän sinuttelua käytetään, mutta silloin tämä "sinä" on tosiaan joku maamatonen ja puhuja korkealla hierarkiassa. Joten siellä täytyy nimet laittaa muistiin. Esimerkiksi jos vaikka Brown puhuu Smithille, hän sanoo "Sumisu-san..."
Minulla on huono nimimuisti, joten täytyy kaiketi ensin kysyä "nimi on?" ja sitten voin jatkaa Sari-san..,
Itseäni en koskaan esittele Maju-san:ina, vaan "Watashi wa namae Maju desu". Nimeni on Maju.

Kolmas ihmeellisyys on nämä nimien jälkeen tulevat "tittelit". Niitä on kuulemma ainakin 50 erilaista, mutta kuulemma muutamalla pärjää. Ravintolassa tarjoilija voi käyttää -sama-päätettä, presidentistä -kakka-päätettä, esim. Martti Ahtisaaresta: Marutei-kakka... :-)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

;) kakka... Mulla olis nyt yksi pingviini kortti, löytyy kierrätyksen sivuilta http://lahjoitus.vuodatus.net ja yksi karvinenkin taas olisi taas... =)

koivunlehti kirjoitti...

Oletko lukenut Tiede-lehteä? Numerossa 2/2009 on mielenkiintoinen juttu siitä, millainen kieli suomi on maailman kielien joukossa. Siinä puhutaan sanajärjestyksistä eri kielissä ja paljon muutakin. Jutussa myös esitellään netissä oleva tietokanta maailman eri kielistä ja niiden ominaisuuksista. Kannattaa tutustua!