tiistai 5. huhtikuuta 2011

Kuperkeikka

Miltä näyttää, kun tehdään kuperkeikka kerrostalon portaissa? Minäpä kerron.

Olin eilen tyttöjen kanssa Hämylinnassa käymässä erään 73-vuotiaan, huonojalkaisen eläkeläisrouvan luona. Olimme tekemässä lähtöä kirpputorikierrosta varten. Hän asuu toisessa kerroksessa, joten ennen ulko-ovea on 16 rappusta. Minulla oli molemmissa käsissä lapset kaukaloissa, joten en voinut ottaa ystävääni käsikynkkään kuin ennen lapsia.

Menin alas pikkuhiljaa, ja kun alas pääsin, niin eikös tämä rouva sitten heittänyt portaissa kuperkeikkaa viimeiset 10 rappusta! Näin koko jutun, ja se vieläkin pyörii filminä silmieni edessä.
Otsaan tuli läpi otsan menevä haava toiseen korvaan asti. Verilammikko syntyi lattialle pään kohdalle. Kädessä avomurtuma. Soitin ambulanssin ja tyrehdytin otsassa olevaa haavaa painamalla sitä. Tytöt onneksi oli juuri syötetty, joten he nukkuivat kaukaloissaan seuraavat 4 tuntia.
Onneksi tolkku pysyi, joten hän itse pystyi antamaan osoitteen hätäkeskukseen.

Ambulanssi tuli ja rouva vietiin sairaalaan. Itse ajoin perässä. Soitin hänen pojalleen matkalla, ensin vain piti pyydystää hänen salainen numero.

Sairaalassa odotin pari tuntia odotusaulassa. Onneksi ei tarvinnut yksin odottaa, vaan siellä oli erään vierailemani kirppiksen omistajakin, joten aika meni rattoisasti kirpputoreista jutellessa.

Rouvashenkilöä hoidettiin kauan, joten minun piti lähteä, koska en ollut varustautunut mm. tyttöjen ruuilla. Olisi jossain vaiheessa alkanut konsertti...

Illalla sain tietää, että pää oli todella musta ja käsi oli kipsattu, mutta tänään joutuu leikkaukseen käden takia, kun kipsaus epäonnistui. Onneksi oli vasen. En kyllä tiedä, miten hän nyt pääsee liikkumaan rollaattorin ja kepin kanssa. Tulee varmaankin hissitaloon muutto eteen.

-----
Yli vuosi sitten häneltä leikattiin selkä. Pitkitettiin ja pitkitettiin leikkausta. Vasta kun halvaus uhkasi, niin sitten vasta leikattiin. No, tuho oli jo syntynyt. Toinen jalka laahustaa, joten kävely on huonoa. Jos selkä olisi leikattu ajoissa, tätäkään episodia ei olisi tapahtunut.

Välillä tuntuu, että eläkeläisistä halutaan eroon. Eihän heistä ole enää hyötyä. Ovat vain rasite yhteiskunnalle, kun eivät töitä tee ja veroja palkkatuloista maksa.

Sain juuri tietää, että käden leikkaus on lykätty. Yrittävät ensin vetää ranteen luut paikoilleen. Saa nähdä. Ennen niin pirteä rouvashenkilö muuttuu vuodepotilaaksi pikkuhiljaa... 

1 kommentti:

Tuula kirjoitti...

:( Ikävää. Hämeenlinnassa on ihan hyviä hoitokoteja, mutta jonot on aika kovat. Juuri äitini hommasi yhden tuttavamummonsa hoitokotiin (alkoi haluta omasta tahdostaan, kun asui omakotitalossa, johon ei edes vettä tullut sisään)