sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Kilpailuun osallistujien vastaukset


Sanna
Kyllä minä veikkaisin, että ne jotain värejä ovat, tarkemmin en osaa sanoa että mitä värejä.

Ulla
Blogisi kuvat esittävät mielestäni sellaista kipsityötä, josta tulee koriste kattoon lampun ympärille. Siis siitä keskikohdasta roikkuu sitten lamppu.

Taru
Kuva-arvoitukseen vastaan, että ovat maalipurkkeja (sormivärejä, askartelumaalia tms) jotka ovat päässeet kuivumaan. Purkit on unohdettu sulkea tai suljettu huonosti. Joten maalipinnan päälle on muodostunut "kalvo" kerros aivan kuin kiisselin päälleki muodostuu kun jäähtyy. Onko harmaan värinen peräti homehtunut? Osa väreistä oli paakkuuntuneemman näköisiä kuin toiset..

Liiolii
Arvailen, että kuvan jutut liittyvät jotenkin keramiikan tekemiseen.

Tuula
kuivuneita maalipurkin jämiä.

Koivunlehti
vastaan elokuun kilpailukysymykseesi, että astiat ovat tietenkin työpaikaltasi. Kirjapainossa on tuollaisia "puurokulhoja", joihin työntekijöiden pitää tehdä värit. Yhteen kulhoon tehdään yksi väri. Se tehdään jauheesta valkoiset lateksihanskat kädessä. Jauheeseen sekoitetaan vettä ja sitten massaa vaivataan kuten pullataikinaa. Massat kaadetaan painokoneen pönttöihin, kukin omaansa ja - dadaa, kone on käyttövalmis! Siitä tulee sitten ulos juuri sen värisiä painotuotteita kuin kulloinkin tarvitaan!

.............
Ja oikea vastaus: Kyllä, kirjapainovärejäpä ne ovat, oikeammin pms-värejä. Yleensä painotuotteet painetaan cmyk-väreillä. Painokoneessa on neljä kaukaloa, jokaisessa kaukalossa oma väri: cyan (sininen), magenta (punainen), keltainen ja musta. Ne tulee valmiina purkeista eli niitä ei sekoitella. Niistähän se neliväripainatus syntyy.

Sitten on tapauksia, että painetaan 5. väri taikka jonkun asiakkaan logo koostuu jostain omasta väristä. Sellaisia värikarttoja myydään taiteilijoitten liikkeissä, väreillä on oma numero ja värikartasta näkee sekoitussuhteen. Sitten painajat sekoittavat näitä värejä kahvipurkkeihin. Niitä värejä kun menee vähän, jos painos on vaikka 200 kappaletta käyntikortteja. Ylijäänyt väri jätetään odottamaan seuraavaa kertaa pahvimukiin.

Yhtenä päivänä katselin näitä purkkeja, joiden pinnalle oli kerääntynyt pölyä, ja näin niin mielenkiintoisia pintoja, että oli pakko kuvata... Kuulemma pöly värien päällä ei haittaa.

----------
Paketti lähtee Tarulle tämän kuun loppuun mennessä hauskimmasta vastauksesta. Koivunlehden vastaus oli lähinnä, mutta hänelle lähtee paketti joka tapauksessa, vaihtelijoita kun olemme, ja sitä paitsi hän oli ainoa, joka taisi tietää, missä olen töissä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heissan!
Tämäpä yllätys; Kaunis kiitos etukäteen paketista! Taru

koivunlehti kirjoitti...

Sopii :) Minulla olikin siis etulyöntiasema :)