lauantai 5. maaliskuuta 2011

Terveisiä saunasta

Eilen jätin tytöt Apen ja Sq:n hoteisiin ja lähdin Stadiin saunomaan. Olen nyt muutaman kerran käynyt naisporukassa Kotiharjun saunassa Sörnäisissä. Se näyttää ulospäin aika... miten nyt sanoisi... sellaiselta paikalta, että sinne ei tahdo mennä. Näin minulle kävi noin viisi vuotta sitten, kun kävelin siitä ohitse, pihalla istui puolialastomia miehiä. Mietin, mikä ihmeen kännäyspaikka tuokin mesta on. Nyt sitten itse käyn siellä mielelläni. Alakerrassa on miesten puoli (ahkerassa käytössä) ja yläkerrassa on naisten puoli (väljempää). Se on iiiihana paikka! Suosittelen. Yksi niistä harvoista yleisistä saunoista, joita on Hesassa jäljellä.

Saunan kiuas lämmitetään puolimetrisillä haloilla. Saunatila on monta metriä korkea, ja suoraan 40-luvulta. Ylätasanteelle kiivetään monta porrasta, ja löylyt ovat ihanan pehmeät.
Suihkutila on todella tilava. Sinne mahtuisi vaikka 40 ihmistä yhtä aikaa. Niin, suihkut siellä on, joten ei sentään enää tartte itseään pestä pelkästään ämpärin avulla.
Siellä saa halutessaan pesijän (nainen). Olen pari kertaa ottanut, ja kokemuksena todella nautinnollinen. Aivan mukavaa, kun joku toinen pesee hiukset.
Pukutila on itse löylyhuoneen lisäksi niin autenttinen. Mitään siellä ei ole uusittu mutta remontoitu kyllä, joten ymmärrät, että kun sinne astuu, tuntuu siltä, kuin tulisi jonnekin kauas menneisyyteen.

Tampereella on vanha yleinen sauna (onko peräti Suomen vanhin toiminnassa oleva yleinen sauna), jossa ei ole suihkuja. Sielläkin olen käynyt, kun ystäväni (Ellin kummi) on saunahullu ihminen.



Eilen löylyt olivat ehkä liian kuumat meikäläiselle, joten en kauaa viihtynyt saunassa, mutta pukuhuoneen pöydän ympärillä istuimme iltaa ja söimme pientä hiukopalaa.

Kävelin Sörnäisistä sitten junalle, omassa kotikaupungissa juna-asemalta kotia, joten tuli sitten hiukan harrastettua liikuntaakin.
(Huomaan vain, että on aivan PAKKO lähteä kuntosalille. Ristiselkä on alkanut brakaamaan, kohta meikäläinen ei kävele. Selän pidän kunnossa, kun käyn edes sen kerran viikossa kuntosalilla. Pelkkä hiihto ei nyt kyllä riitä. Olen huomannut, että sohvalta tai sängystä liikkeelle lähtiessä on jonkin näköistä kömpelyyttä ja ontumista havaittavissa. Johtuu selästä... Ennen raskautta kävin kerran viikossa salilla. Selkä ei oireillut silloin ollenkaan.)

Kotia päästyäni menin aika pian nukkumaan. Olin sen verran liikkunut Hesassa (Kirjatori, Akateeminen kirjakauppa, Suomalainen kirjakauppa, Hyks), että väsytti oikein kunnolla. Pelkästään jo saunominen väsytti. Nukuinkin kuuteen, jolloin Elli alkoi vaatimaan ruokaa.

Hyksin kahvilasta hain parit sairaala-aiheiset postikortit tyttöjen sairaalamatka-muistokirjoihin. Sen takia sellainenkin koukkaus. Sinelliin en ehtinyt. Ehkä hyvä vain. Jotain pientä ostin Kirjatorilta, muissa kirjakaupoissa kävin vain piipahtamassa.

1 kommentti:

Tuula kirjoitti...

Hauskaa! En ole tiennyt, että noita saunoja enää on :)